arrow_drop_up arrow_drop_down
30 juni 2020 

Hoe maak je de juiste studiekeuze?

Ongeveer 150.000 jongeren stellen ieder jaar zichzelf deze vraag, en misschien ben jij er één van. De vraag stellen is niet zo moeilijk, het beantwoorden ervan kan knap lastig zijn. Veel jongeren twijfelen over de juiste studie. In dit blog helpen we je op weg bij het maken van de juiste studiekeuze.

Een studie kiezen is een proces, geen moment

Wanneer je denkt aan ‘kiezen’, dan gaat dat vaak over het keuzemoment. Maar vergelijk het maar eens met het winnen van een wedstrijd; je wint wanneer je als eerste over de finish komt, maar aan dat ene moment gaat heel veel vooraf. Zo is het ook met studiekeuze. Het moment dat je kiest duurt niet lang, maar hoe je komt tot die keuze kan veel tijd en aandacht vragen. 

Dat proces verschilt heel erg per persoon. Iedereen kent wel iemand die van jongs af aan wist wat hij of zij wilde worden, en dat ook in de praktijk bracht. Maar meestal gaat het anders. Weten wat je wil is niet eenvoudig, en op jonge leeftijd de grote keuze moeten maken om voor die ene studie te gaan, is vaak niet makkelijk. Op je 25e weet je beter wat bij je past dan wanneer je 16 bent. Maar een studiekeuze 9 jaar uitstellen heeft ook wel wat nadelen… 😉

Goed kiezen = jezelf kennen

Om toch zo goed mogelijk te kiezen, kun je gebruik maken van alle ‘aanwijzingen’ die je in je leven kunt gebruiken om te bepalen wat bij jou past. Je hele leven leer je dingen. Over jezelf, over jouw omgeving, en je doet veel kennis en inzichten op. Je ontdekt welke onderwerpen je interessant vindt, maar ook hoe jouw karakter in elkaar zit. En je gaat zien hoe slim je bent, en met welk type uitdagingen jij het beste uit de voeten kunt. Je gaat merken waar je stress van krijgt, wat je energie geeft, en ga zo maar door. 

Twijfel jij over je studiekeuze?

Dat gaat over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. En dat proces van leren over jezelf stopt nooit. De vraag ‘wie ben ik en wat past bij mij?’ is vaak te groot en te algemeen om goed te kunnen beantwoorden. Daarom delen wij die vraag op. We brengen structuur aan en we helpen je stap voor stap de juiste antwoorden te vinden. 

 

Een uniek model

Een belangrijk ingrediënt voor zelfkennis is feedback. Want naast wat jij over jezelf weet, zien anderen ook van alles. En dat is waardevol. Om in het proces van studiekeuze goed gebruik te kunnen maken van je omgeving, hebben we het 4Streams model ontwikkeld. Daarin onderscheiden we 4 belangrijke informatiebronnen, die elk op hun eigen manier bijdragen aan zelfinzicht en bewustwording als het gaat om studie en beroep. 

  1. De eerste bron is zelfreflectie. Jij die figuurlijk in de spiegel kijkt, en leert van wat je ziet. Dit is belangrijk in het kennen van jezelf, al gaat dit niet altijd vanzelf. De mate waarin je geneigd bent te reflecteren hangt van verschillende factoren af, maar voor iedereen geldt: meer is beter.  
  2. De tweede informatiebron is jouw ‘inner circle’. Je ouders en je vrienden, de mensen die het dichts bij je staan. Zij weten veel van je, kennen je al lang, en zien vaak ook de kanten van jou die je voor anderen het liefst verborgen houdt. Juist het feit dat ze zo dichtbij staan maakt hen waardevol in het proces van studiekeuze 
  3. Als derde kun je gebruik maken van peers. Mensen die in hetzelfde schuitje zitten dus. En dan bij voorkeur mensen die je niet kent, zodat ze jou niet naar de mond praten. Deze groep is lastiger te betrekken, gewoon omdat je ze niet kent en in de buurt hebt. Maar juist het delen van twijfel, tips, het vertellen over hoe jij dingen aanpakt en het luisteren naar anderen, is een dynamiek die veel inzichten oplevert. daarom combineren we ons online programma met een community waar je precies dat vindt; peers, om mee van gedachten te wisselen en te delen wat jij al weet en een ander nog niet. 
  4. En als laatste informatiebron gebruiken we de veteranen. Mensen die al eerder hebben meegemaakt waar jij nu in zit. Zij kunnen je vertellen over hun twijfels en successen. en ze geven je tips die jou verder helpen. 

Zo helpt het 4Streams model jou om optimaal gebruik te maken van je omgeving wanneer je nadenkt over de studie die het beste bij je past.  

Wat is goed kiezen?

Een goede keuze maken betekent voor iedereen iets anders. Niet alleen omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft, ook omdat de aard van de keuze anders kan zijn. Wanneer je al goed precies weet wat je wilt, dan is de kans groot dat het keuzeproces gaat over het kiezen tussen een paar specialistische studies met kleine onderlinge verschillen. En wanneer je meer een generalist bent met bredere belangstelling, dan is de kans groot dat een minder specifieke studie beter past bij jouw situatie. Zo hou je meer opties open na je afstuderen, en versmal je niet onnodig. 

Als je weet hoe dat bij jou zit, dan kun je daar rekening mee houden bij het oriënteren op een studie. 

Impact van verkeerde studiekeuze

Verkeerd kiezen is vervelend, en helaas overkomt het veel jongeren. Je krijgt direct te maken met kosten die wellicht voorkomen hadden kunnen worden, zoals een jaar collegegeld en boekengeld dat je kwijt bent. Dat gaat al snel richting de € 3000,- Maar daarna begint de narigheid pas, want tot aan je nieuwe studie zul je je tijd moeten vullen met iets waar je niet voor gekozen hebt. En je studeert een jaar later af. Dat betekent dus ook dat je een jaar later geld gaat verdienen. Afhankelijk van je studierichting kost je dat indirect toch snel € 20.000,-

En dit gaat alleen nog maar over geld. Het is ook gewoon vervelend om overnieuw te moeten beginnen. Waarschijnlijk andere faculteit, en misschien wel aan een andere hogeschool en in een andere stad. Ook die veranderingen zit je waarschijnlijk niet op te wachten. 

Veelgemaakte fouten

Hoewel niet iedereen op dezelfde manier kiest, zijn er toch duidelijke overeenkomsten wanneer het mis gaat. Een van de belangrijkste is aannames doen. Je kunt niet alles van tevoren checken en controleren, maar veel is wel te toetsen of na te vragen als het om studiekeuze gaat. En daar ontbreekt het dus vaak aan wanneer blijkt dat iemand verkeerd gekozen heeft. Een tweede factor is eerlijk zijn over wensen en voorkeuren. Mensen zijn sociale wezens, en het is soms makkelijker om je aan te passen aan wat een ander graag wil. Soms heel slim, soms helemaal niet!

Jij kunt de juiste studie kiezenEn een studie kies je niet voor je omgeving of voor je familie, maar voor jezelf. Het is jouw toekomst. Als je – bewust of onbewust – je aanpast aan wat een ander wil, krijg je daar verderop in je studie spijt van. Vraag jezelf dus goed af wat voor jou, en niet voor de ander, belangrijk is.

En als derde: de factor tijd. Wanneer je nog niet weet wat je wilt gaan studeren, dan kun je maar beter snel een begin maken met oriënteren. Wie weet ben je er snel uit, en dan is er niets aan de hand. Maar als je merkt dat je toch meer tijd nodig hebt dan je vooraf had ingeschat, dan is het fijn om die tijd ook te hebben. Anders krijg je stress, en van stress ga je slechter kiezen. Begin dus ruim op tijd, bij voorkeur aan het begin van je voorlaatste schooljaar. We hebben een gratis download voor je over dit onderwerp. Dus wil jij weten welke fouten jij kunt voorkomen? Klik dan hier voor de gratis whitepaper over veelgemaakte fouten. 

Belangrijke stappen

Wanneer je nog geen idee hebt wat je zou willen kan het lastig zijn om te starten. Maar geen paniek! Kleine stapjes zijn prima. Je kunt beginnen met jezelf omschrijven als persoon, jouw interesses en voorkeuren, en ook de dingen waar je geen energie van krijgt. Dat kun je vervolgens gebruiken om te bespreken met je ouders of bijvoorbeeld goede vrienden. Zo krijg je een idee of zij herkennen hoe jij jezelf ziet. Als dat beeld op belangrijke punten overeenkomt, kun je om je heen gaan kijken.

Een site als studiekeuze123 geeft veel informatie over studies en richtingen. Zo kun jij je een beeld vormen wat misschien bij je past. Een stap daarna kan zijn dat je open dagen gaat bezoeken, meer gerichte informatie opzoekt, en mensen gaat spreken die je meer kunnen vertellen over de studie. 

Zo wordt steeds concreter wat bij je past.  Als je daar op tijd mee begint is de kans op een goede keuze een stuk groter. Het hele proces van kiezen is op die manier veel relaxter. En als je wat hulp kunt gebruiken dan is ons online studiekeuzetraject misschien iets voor je. Helemaal in eigen tijd en op jouw tempo te volgen. En succes gegarandeerd!