arrow_drop_up arrow_drop_down
4 juni 2020 

Flexibel blijven. Hoe doe je dat?

Als dingen om je heen opeens veranderen, bijvoorbeeld door een virus kun je de deur niet meer uit, hoe zorg je er dan voor dat je je hier aan kunt aanpassen? Hoe blijf je flexibel? Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik denk heel vaak dat ik heel flexibel ben, maar als het er op aan komt, blijkt dat ik ontzettend gewoontedieren ben. Hier een paar gedachten flexibel blijven. Hoe doe je dat?

Just checking, hoe flexibel ben ik?

Aanpassingsvermogen is een competentie die je in uiteenlopende mate kunt beheersen. Waar het omdraait, is hoe flexibel kun je je opstellen. Voor jezelf kun je de check doen hoe de afgelopen weken voor jou zijn verlopen. 

  1. Ben je instaat om goed te blijven functioneren? 
  2. Je bent waarschijnlijk tegen heel wat uitdagingen aangelopen, maar heb je je taken kunnen uitvoeren? 
  3. Was daar ook creativiteit voor nodig?
  4.  Ben je in staat gebleken te denken in oplossingen?

Bij vier keer ja ben je super flexibel en kun je je goed aanpassen! Scoor je niet overal ja, dan kun je in kaart brengen waar het ‘m in heeft gezeten. Je kunt bijvoorbeeld tegen bepaalde persoonlijke eigenschappen aanlopen. Inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid zijn twee belangrijke persoonlijke eigenschappen die je kunnen helpen bij het aanpassen aan een nieuwe situatie. En het leuke is, stel je jezelf flexibel op, dan is de kans groot dat een ander dat ook doet richting jou! Dus bij flexibel blijven. Hoe doe je dat? kun je 

Inlevingsvermogen

Inlevingsvermogen kun je goed trainen. Als je in gesprek bent met iemand, probeer dan vooral te luisteren. Op die manier kun je een heleboel nieuwe inzichten opdoen. Probeer open te staan voor de ander zijn mening en weeg deze. Dit kun je doen door open vragen te stellen. De kans is groot dat je op deze manier zelf ook beter begrepen gaat worden en bijvoorbeeld een samenwerking op afstand beter tot zijn recht komt en je betere beslissingen gaat nemen.

Nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid is misschien wat lastiger, helemaal als je onder druk staat. Maar ook hier zijn een aantal handige trucjes voor. Ook hier geldt dat open vragen stellen je heel erg kunnen helpen, maar het leuke is dat je ook lekker in je eentje hier mee kunt oefenen. Bijvoorbeeld, even Netflix uit en een TED-talk aan. Of luister eens naar nieuwe muziek. Pak in deze tijden gewoon lekker een boek, in plaats van scrollen op je telefoon. Je doet weer nieuwe indrukken op en helpen je brein flexibeler te worden. 

Wil je meer te weten komen over: Flexibel blijven. Hoe doe je dat? Test jezelf eens op deze competentie en check deze gratis online competentietest.