arrow_drop_up arrow_drop_down
4 juni 2020 

Focus houden op je doel

Ken je dat? Je stelt jezelf een doel, maakt een mooi plan en… in no-time verslapt de aandacht en het – even heel belangrijke – doel is niet meer in beeld. Jouw idee bij dat eerder gestelde doel is waarschijnlijk niet veranderd; het is nog steeds een prima doel om te realiseren en je wilt het nog net zo graag. Maar focus houden op je doel blijkt moeilijk. Er gebeurt er weinig om dat doel te bereiken. Hoe komt dat? In dit blog staan we stil bij wat je zelf kunt doen om focus te houden op jouw doelen.

Een simpele som

Focus houden op je doel om iets nieuws bereiken kost moeite. Je moet er iets voor doen, en de tijd en moeite die dat kost, kun je niet aan iets anders besteden. Je krijgt bij een nieuw doel geen ‘extra tijd’, dus je zult keuzes moeten maken. Wat ga je niet meer doen, om ruimte te maken voor iets nieuws?

Dat klinkt eenvoudig, maar iets laten kan lastig zijn. Vaak bestaan de dingen die we doen uit ingesleten patronen; je doet iets omdat je het zo gewend bent. Om dat aan te passen is meer nodig dan de simpele keuze om iets te veranderen. Het nieuwe moet zwaarder wegen dan het oude. En nog belangrijker: het moet zwaarder blijven wegen.

Peptalk is niet het juiste middel

Jezelf opzwepen levert maar heel kort motiverend. Wat veel beter werk, is nuchter kijken naar de realiteit. Wat je vandaag moeite kost, gaat je op termijn heel veel opleveren. Dus sta vaak en grondig stil bij wat je wilt bereiken. En bedenk je welke voordelen dit doel je oplevert. En hoe blij je zult zijn wanneer je zover bent.

Stap voor stap

En ben je er niet zeker van of je het investeren kunt volhouden? Begin dan kleiner. Maar niet met te weinig, want je wilt wel resultaat zien. Wanneer je de eerste resultaten van jouw inspanningen gaat herkennen, zul je veel meer motivatie hebben om vol te houden of om zelfs meer te investeren. Bij voorbeeld in tijd, training of studie.

Dus focus op het resultaat van jouw inspanning, maak niet te grote stappen en wees blij met de tussentijdse resultaten. Zo kun je beter focus houden op jouw doel en dat levert veel op!