arrow_drop_up arrow_drop_down
Heb je last van studiekeuzestress? Wij gaan je helpen!
20 december 2020 

Heb je last van studiekeuzestress? Wij gaan je helpen!

Je gaat dit jaar examen doen. Heb je last van studiekeuzestress? Wij gaan je helpen. Want de kerstvakantie is begonnen. En de tweede lock-down is een feit. Maar zoals het er nu uitziet zullen de meeste examenklassen na de vakantie gewoon op school les krijgen. Waarschijnlijk heb je voor in de vakantie nog wel wat schoolwerk liggen. Voorbereiden op de komende SE-toetsen en nog werken aan een PO voor je PTA. Dus echt vakantie vieren komt pas na de examens. Maar ondertussen moet je nog wel even een studie kiezen. We zetten een aantal dingen voor je op een rijtje om stress te voorkomen of te verminderen.

Heb je last van studiekeuzestress? Bereid je goed voor

Hoe de komende periode er precies uit gaat zien is moeilijk in te schatten. Of je straks naar open dagen kunt of ook een proefcollege kunt volgen is nog maar de vraag. Dus bereid je hier goed op voor. De kans is aanwezig dat je al je informatie online bij elkaar moet gaan sprokkelen. Het voordeel is dat de hogescholen en universiteiten afgelopen jaar met deze situatie al hebben kunnen proefdraaien. De kans is dus groot dat je ook online veel informatie kunt vinden en mee kunt doen aan allerlei activiteiten. Je kunt dus waarschijnlijk al wel in een aantal dingen in je agenda gaan zetten.

Heb je last van studiekeuzestress? Neem de tijd

Omdat je nog een aantal maanden hebt voordat je je definitieve keuze moet maken en doorgeven aan Studielink, zit je nog ruim in je tijd. Dit is een groot voordeel. Want hoe minder tijd, hoe groter de kans op stress. En door stress ga je beroerder kiezen. De kerstvakantie is dus een mooi moment om af en toe met je studiekeuze bezig te zijn. Ook wel lekker om er even mee bezig te zijn, zo heb je meteen concrete gespreksonderwerpen voor tijdens het kerstdiner. Maak eventueel lijstjes met mogelijkheden en opties en toets je aannames bij anderen.

Last van twijfel? Dit hoort er bij!

Sommige mensen lijken alles zeker te weten. Die wisten ook al op de kleuterschool wat ze wilden worden. Daar kun je goed onzeker over worden, want jij weet het nog helemaal niet! Bedenk je goed dat er maar een heel klein deel is van alle studiekiezers die zonder twijfel kiezen. Twijfel hoort er nou eenmaal bij. En het is nog gezond ook! Door te accepteren dat je twijfelt ontstaat er weer ruimte. Twijfel betekent niet dat je verkeerd gaat kiezen. Wat goed is om over na te denken als je twijfelt, is waar twijfel je over? Twijfel je over dat je verkeerd kiest, of twijfel je over dat je de studie aan kunt en gaat afmaken? Goede gespreksonderwerpen voor de komende vakantie!

Last van stress? Relativeer

Heb je last van studiekeuzestress? Relativeren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je hebt nog ruim de tijd om de goede keuze te maken. Misschien moet je de komende tijd online je informatie verzamelen, maar hogescholen en universiteiten zijn hier op voorbereid. En het belangrijkste is, een studiekeuze is belangrijk, maar het hoeft echt niet een keuze te zijn voor de rest van je leven. Studiekeuze is belangrijk, maar maak het niet te belangrijk.

Mocht je echt nog geen idee hebben en kun je wel wat hulp gebruiken? We hebben een complete online cursus voor je gemaakt. Deze kun je in je eigen tijd, op het moment dat het jouw uitkomt, volgen. Op je telefoon of op je laptop. In meer dan 90 video's en met ruimt 40 opdrachten helpen we je om de perfecte studie te vinden!

Wat meer achtergrond informatie nodig? Check onze kennisbank. Hier hebben we alle onderwerpen ingezet die met studiekeuze te maken hebben.