arrow_drop_up arrow_drop_down
Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen!
15 december 2020 

Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen!

Herken je deze gedachte? “Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen!” Zit je als ouder met de handen in het haar? Nu de tweede lock-down een feit is, zijn er weer een heleboel families die, in ieder geval de komende 5 weken, weer bij elkaar op de lip zitten. Dat kan al de nodige frictie geven. Maar stel nu dat jouw kind bezig is met zijn studiekeuze. Of beter gezegd, zijn of haar studiekeuze voor zich uit lijkt te schuiven. Speciaal voor deze ouders zetten we een aantal tips op een rijtje. Zodat je de komende tijd, en in ieder geval de komende 5 weken, constructief samen met de studiekeuze aan de slag kunt.

Ook al zit je de komende tijd bij elkaar op de lip, blijf in gesprek

Er zijn een aantal situaties waar je als ouder snel in kunt verzeilen. We schreven er al een artikel over. Bedenk je, los van alle valkuilen, als je denkt zelf een idee te hebben over de studiekeuze van je kind, dit idee hoeft natuurlijk helemaal niet te kloppen. Daarom is het heel belangrijk om samen in gesprek te zijn en te blijven over het onderwerp studiekeuze. Kom er regelmatig op terug. En natuurlijk komt het vaak niet uit als jij er over wilt praten. Het blijft een puber 😉  maar door er regelmatig op terug te komen toon je interesse en hou je de lijn open. Wat waarschijnlijk al ontzettend helpt is een beetje structuur voor hem of haar aanbrengen in alle gevoelens en voorkeuren.

Studiekeuze en en het keuzeproces

Een belangrijk punt om je als ouder in te verdiepen, is waar je kind zit in het keuzeproces. Bij studiekeuze zijn er zoveel mogelijkheden en opties dat het als heel overweldigend kan voelen voor je kind. Maar misschien zijn er al voldoende voorkeuren of is er al een richting waar hij of zij aan denkt. Dus is je kind echt nog aan het oriënteren, of liggen er al een aantal concrete opties op tafel? Dit bepaald heel erg het type vragen dat er leeft. Hier kun je als ouder dus goed rekening mee houden. Je kunt op deze manier aansluiten bij de beleving. 

Studiekeuze en en keuzestijlen

Nog een belangrijk punt waar je als ouder over na kunt denken. Op wat voor manier kiest mijn kind. Doet hij of zij dat hetzelfde als ik dat doe? Of heeft mijn kind toch een heel andere keuzestijl? Als je als ouder hier goed over nadenkt en er een beeld bij hebt, dan voorkom je dat je kind zich helemaal niet begrepen voelt door jou. Het kan heel goed zijn dat jouw kind heel andere behoeftes en vragen heeft. Of een heel andere aanpak manier heeft dan wat voor jou logisch voelt. Verdiep je hier in door het gesprek dat je gaat voeren. Het geeft mooie aanknopingspunten. Denk je nog steeds: Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen! Je hebt ook een voordeel! 

Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen! Bewaar het overzicht.

Ieder kind is natuurlijk anders. Maar als ouder is de kans groot dat je een groot voordeel hebt ten opzichte van je kind. Je kind staat op het punt een compleet nieuwe wereld te betreden. Logisch dat dit spannend is. En logisch dat hij of zij niet meteen het overzicht heeft. En het klinkt misschien een beetje gek, maar door dat je meer levenservaring hebt en waarschijnlijk dit proces zelf al eens doorlopen hebt, kun jij makkelijker het overzicht bewaren. Maar let op! We hebben het hier over het overzicht. Zoals we hiervoor al beschreven, je kind kan op een heel andere manier tot een keuze komen dan jij. Goed om je te realiseren als je de komende tijd dat gesprek probeert te voeren. En grote kans dat op het moment dat hij of zij dat gesprek ook wil voeren, het voor jou net niet uitkomt, het blijven pubers…😉  Nog steeds last van: Help! Mijn kind moet tijdens Corona een studie kiezen!? Check dan eens onze kennisbank.

Of liever meteen hulp bij de studiekeuze van je kind? We maakten een mooie online cursus. Zeker in tijden van een lock-down een aanrader. Deze kan je zoon of dochter helemaal zelfstandig doen, en dan weet je zeker dat ze binnenkort met vragen komen!