arrow_drop_up arrow_drop_down
2 oktober 2020 

Jouw keuze, studeren aan een hogeschool.

 

Ben je bezig met Je studiekeuze? En je denkt hem te hebben? Jouw keuze, studeren aan een hogeschool? Dat is een super lekker moment. Als je bezig bent met je studiekeuze heb je genoeg af te wegen. Dus fijn als je dingen kunt wegstrepen. Het is belangrijk om je eigen keuzes te maken, dus kan het ook jouw keuze zijn om te studeren aan een hogeschool. Naast alle andere dingen die je tijdens je studiekeuze kunt afwegen, is het type instelling natuurlijk super belangrijk. Waarom zou je eigenlijk kiezen voor studeren aan een hogeschool? In dit artikel zetten we het één en ander voor je op een rijtje. Op deze manier kun je voor je zelf checken of je echt alles hebt afgewogen. Of misschien zijn er nog een aantal dingen die je kunt afwegen.  En laten we meteen beginnen met het grootste vooroordeel.

Havo = Hogeschool, Vwo = Universiteit

Hier gaat het vooral om het “is gelijk teken” wat er tussen de woorden staat. Dit is gewoon niet waar, ook al zit deze “is gelijk”  zeer hardnekkig tussen de oren bij heel veel mensen. Met een Havo diploma kun je er voor kiezen naar het Mbo te gaan, het Hbo en als je echt wilt kun je ook via verschillende wegen naar het Wo. Met je Vwo diploma op zak, kun je prima starten aan een Hbo. Dat maakt het kiezen natuurlijk niet makkelijker. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat bij jou past. Je hebt er dus heel veel aan om te kijken naar je karakter en persoonlijkheid, om er achter te komen of studeren aan een hogeschool ook iets voor jou is. Nu we dit in ieder geval uit de weg hebben geruimd, gaan we eens kijken naar wat studeren op een hogeschool eigenlijk inhoudt.

Studeren op een hogeschool, wat is dat eigenlijk?

Een hbo-opleiding kenmerkt zich door een aantal dingen. Zoals de naam al doet vermoeden is het een beroepsgerichte opleiding. Logisch, maar toch is het goed om het te benoemen. Het zegt namelijk iets over de manier hoe je opgeleid wordt op zo’n soort opleiding. Er is vaak sprake van een heel duidelijk beroepsbeeld. Je wordt echt opgeleid voor een specifieke sector of beroep. En hoewel je nu bezig bent met je studiekeuze, is het heel goed om dus alvast na te denken over de baan die daar bij hoort. Is dat iets wat bij je past? En misschien herken je hier ook nog wel iets in van je profielkeuze. Die leidde weer naar je studiekeuze en die straks weer naar je baan. Maar laat je ook hier niet voor de gek houden, want als het allemaal zwart-wit zou zijn, zou je dus met je profielkeuze eigenlijk je baan al kiezen. Gelukkig zijn er nog genoeg momenten om bij te sturen, waarvan je studiekeuze zo’n moment is!

Baankansen die horen bij een studie op een hogeschool

Als je nadenkt over het studeren aan een hogeschool, dan is het ook goed om mee te wegen hoe het zit met de baankansen. Wat ik hiervoor al schreef, is een hogeschool je vaak beroepsgericht. Je gaat stage lopen, praktijkopdrachten doen die te maken hebben met een specifiek werkveld. Mocht baanzekerheid voor jou nu een belangrijk item zijn, dan is het goed om hier bij stil te staan. Je kunt lang niet altijd goed inschatten hoe de situatie over 4 of 5 jaar is, maar vaak kun je wel een redelijke inschatting maken, zeker als je je er ook echt even in verdiept. Check dus ook de arbeidsmarkt als je wilt kiezen voor het studeren aan een hogeschool. Vaak is het zo dat je met een hogeschooldiploma sneller een baan vindt die wat praktischer en uitvoerend is van aard.

Het niveau als je wilt studeren op een hogeschool

Als je gaat nadenken over het niveau van de opleiding op een hogeschool, dan is het goed om in je achterhoofd te houden dat het vaak generalisaties zijn. Maar in zijn algemeenheid zal het veronderstelde werk- en denkniveau op Hbo meer gericht zijn op toepassingen in de praktijk. Uiteraard ga je ook allerlei kennis op doen. Maar dit zal praktijkgericht zijn. Ook zul je doordat je stage loopt en een ruime keuze hebt in minoren meer uitvoeringsgericht zijn. Werk- en praktijkopdrachten zul je vaak ook in groepen maken.

De studiebelasting op een hogeschool

Dit lijkt misschien in eerste instantie erg op het niveau van een opleiding op een hogeschool. Maar waar het niveau echt gaat over het type inhoud van de opleiding, gaat studiebelasting over de tijdsinvestering die je moet doen bij een opleiding. Neem niet klakkeloos over wat daar over gezegd wordt door een hogeschool of opleiding. Zij vertellen namelijk altijd de gemiddelden. Ga voor je zelf dus goed na wat voor type-student jij bent of verwacht te zijn. En maak vervolgens je eigen inschatting over de studiebelasting. Ook belangrijk om nog te benoemen dat er bij hogescholen en opleidingen hele grote verschillen kunnen zijn in de studiebelasting. Vraag jezelf ook af hoe veel tijd je in de week kwijt wil zijn aan studeren. En dat brengt ons bij het laatste punt.

Zelfstandigheid op een hogeschool

Goed om ook over je eigen zelfstandigheid na te denken. Hoe was dat bijvoorbeeld op het voorgezet onderwijs? Zelfstandigheid kan je namelijk goed gebruiken als je gaat studeren. Vaak is het op hogescholen zo geregeld dat je voldoende hulp kunt vragen. Maar ga er wel vanuit dat het anders is dan op de Havo of het Vwo. De stap die je moet maken tijdens je studie is misschien een meer zelfstandige houding ontwikkelen. Binnen hogescholen is er vaak voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht. Maar goed om te realiseren dat je er vaak wel zelf om moet vragen. Als je twijfelt tussen verschillende opleidingen of verschillende hogescholen een goed thema om ook serieus onderzoek naar te doen. Hoe zelfstandig wordt je geacht te zijn? Heb je nog steeds een twijfel of een hogeschool de juiste keuze is voor jou?

Hulp bij het maken van jouw studiekeuze

Voor iedere aankomend student hebben wij een programma ontwikkeld dat je helpt bij het maken van je studiekeuze. Dan krijg je het volgende tijdelijk voor maar €14,95

1. 99 video’s met uitleg, tips en inzichten over studiekeuze

2. Meer dan 40 opdrachten

3. Een duidelijke opbouw zodat je niets vergeet bij het maken van je studiekeuze, dus ook alle vragen over hogescholen of universiteit

4. Een community vol met anderen die ook op het punt staan hun studiekeuze te maken

Dus alles wat je nodig hebt om vol zelfvertrouwen te kiezen, een online omgeving met video’s, opdrachten, een community en feedback van andere deelnemers. Alles op jouw eigen tijd en op jouw tempo. En je houdt toegang tot alle content zolang je wilt!

Doe mij die online cursus!

Of als je wat meer achtergronden wilt lezen, check dan eens onze kennisbank over studiekeuze.