arrow_drop_up arrow_drop_down
Studiekeuze en interessegebieden.

Studiekeuze en interessegebieden.


Als je op het punt staat om je te gaan oriënteren op je studiekeuze, of je bent net begonnen, kan het heel lastig zijn om een richting te kiezen. Het aanbod is groot en een baan ligt nog heel ver in de toekomst. Afhankelijk van waar je in het keuzeproces bent, en wat voor keuzestijl je hebt, is het handig om eens te kijken naar je interessegebied. Wat vind je echt leuk om te doen? In dit artikel zetten we een aantal interessegebieden op een rijtje.

 

Oriënteren tijdens je studiekeuze

Dus voor dat je je stuk gaat bijten op alle studies en opleidingen die er worden aangeboden, ga je eerst eens kijken naar wat je leuk vindt om te doen. Dit kan al een lastig proces zijn. Je vindt heel veel leuk, of juist niet. Je hebt geen idee wat het resultaat moet zijn, want je vind voetballen leuk, maar een carrière als profvoetballer zit er toch echt niet in. Laat dat gewoon maar even los. Het hoeft nog niet meteen resultaat op te leveren, het gaat veel meer om een richting dan nu al een keuze maken. Later in het proces kun je nog gaan nadenken over bijvoorbeeld de baankansen die bij een bepaalde richting horen.

 

Overzicht van interessegebieden bij studiekeuze

Afhankelijk van welke site je bezoekt, of welk naslagwerk je gebruikt, zullen er verschillende indelingen zijn wat betreft interessegebieden. De volgende indeling geeft houvast bij het bepalen waar je interesses kunnen liggen.

 1. Taal en communicatie
 2. Kunst en cultuur
 3. Gedrag en maatschappij
 4. Onderwijs en opvoeding
 5. Economie en bedrijf
 6. Gezondheid
 7. Aarde en milieu
 8. Exact
 9. Techniek

Stel jezelf vragen om de richting te bepalen voor je studiekeuze

Als je het lijstje ziet, merk je meteen al welke interessegebieden afvallen, daar heb je gewoon helemaal niets mee. Om vervolgens te kijken naar welke een beetje bij je zouden kunnen passen, kun je jezelf een aantal vragen gaan stellen. Bijvoorbeeld:

 1. Waar ben ik goed in?
 2. Het profiel dat ik gekozen heb, past dat eigenlijk wel bij mij?
 3. Als ik een studie kies in een bepaalde richting, wordt ik daar blij van?
 4. Wil ik mij verder ontwikkelen in deze richting?

 

Neem de tijd voor je studiekeuze

De vragen zijn snel gesteld. Maar een antwoord vinden kan de nodige tijd in beslag nemen. Zorg er daarom ook voor dat je op tijd kunt beginnen met dit proces. De antwoorden vinden kan namelijk echt lastig zijn. En heb je het gevoel dat je hier in vastloopt, dan kun je ook altijd een interessetest gaan doen. Hier zijn er een heleboel van, zowel gratis als betaald. Een goede plek om te beginnen in op studiekeuze123.nl.