arrow_drop_up arrow_drop_down
keuzestijlen bij studiekeuze

Keuzestijlen, grip op je studiekeuze.


Studiekeuze is al lastig genoeg

Studiekeuze is al lastig genoeg. Goed om te weten dus dat er verschillende manieren zijn om een keuze te maken. In dit artikel zetten we op een rijtje op wat voor verschillende manieren mensen kunnen kiezen, de keuzestijlen. Zo kun jij snel zien wat voor manier van kiezen bij jou past.


Omdat er veel op je af komt als je een studie moet kiezen, is het handig om te weten op wat voor manier jij tot een keuze komt. In de psychologie worden er vaak 7 keuzestijlen benoemt. Grote kans dat deze ook al een keer voorbij zijn gekomen toen je een profiel moest kiezen in het voortgezet onderwijs. Dit zijn ze op een rijtje:

  1. Logisch - rationeel.
  2. Emotioneel
  3. Impulsief 
  4. Uitstellend
  5. Eigenzinnig
  6. Meegaand
  7. Intuïtief

Zeven manieren van kiezen bij jouw studiekeuze

Als je het zo op een rijtje ziet, heb je misschien al wel een idee welke stijl jouw voorkeur heeft. Maar laten we toch even inzoomen.

Logisch, rationele kiezers zullen altijd een lijstje maken met voors en tegens. Het lijstje met de meeste voors is de meest logische keuze.

Emotionele kiezers zullen niet zo snel gaan plussen en minnen. Ze nemen de tijd om te onderzoeken hoe ze zich voelen bij verschillende opties.

De impulsieve kiezer, zal weinig overleggen en in gesprek zijn. De keuze wordt gewoon lekker snel gemaakt en je moet vooral niet te moeilijk doen!

De uitsteller, hier is veel ruimte voor twijfel. Wat nou als…… hierdoor wordt de uiteindelijke beslissing vaak uitgesteld.

De eigenzinnige kiezer kiest eigenlijk creatief. Wat voor opties zijn er nog meer, ligt er iets buiten de gestelde kaders waar ik wat aan heb? 

De meegaande kiezer vind het heel gewoon om de mening van anderen te vragen. Hoe denken zij over deze situatie?

De intuïtieve kiezer heeft een sterk gevoel, maar in eerste instantie is het lastig uit te leggen. Het lijkt vaak op bijvoorbeeld een roeping.


Houvast bij je studiekeuze

Je voelt waarschijnlijk al wel aan hoe jij vaak kiest. Belangrijk om te beseffen dat het hier niet gaat over goed of fout. Het is prima zoals jij je keuze maakt, maar hopelijk geeft het een beetje houvast bij je studiekeuze, want op deze manier weet jij wat voor keuzeproces er het beste bij je past.