arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is kiezen?

Als je nadenkt over studiekeuze: wat is kiezen eigenlijk?


Als je een studiekeuze moet maken

Als je een studiekeuze moet gaan maken, is het goed om eens te kijken naar wat kiezen eigenlijk is. Want als je ergens voor kiest, kies je iets anders niet. Als je kiest om in stad A te gaan studeren, zul je nooit weten hoe het in stad B zou zijn geweest. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar het is toch goed om hier even bij stil te staan. Want door te herkennen hoe je kiest, zie ook het artikel over keuzestijlen, voorkom je een heleboel stress. En van stress ga je beroerder kiezen.


Is je studiekeuze gewoon één moment?

Misschien heb je iemand wel eens iets horen zeggen over een keuzemoment. Nou, eigenlijk bestaat dat helemaal niet. Kiezen is veel een proces dan een moment. Vergelijk het maar met op reis gaan. Een reis is ook niet alleen op de bestemming aan komen. Het keuzemoment is de aankomst, maar om daar aan te komen moet je dus wel op reis zijn gegaan. 


Het proces van studiekeuze

Als je kiezen als een proces ziet, zie je vanzelf dat oriënteren, vertrekken, koers houden en aankomen daar allemaal bij horen. Dus ook het maken van een studiekeuze. Dat is je doel, dus als jij je route gaat uitstippelen om een studie te gaan kiezen, bedenk dan goed hoe je je route gaat lopen. Bedenk maar eens dat je op heel veel verschillende manieren op vakantie kunt gaan. Alles gestresst inpakken en bijna zonder tussenstops keihard doorrijden naar je bestemming en dan begint je vakantie pas. Je kunt ook vanaf het moment dat je je koffers inpakt rustig gaan genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. Voel je het verschil?


Investeer tijd in je studiekeuze

Belangrijk om te beseffen dat door stress je beroerder gaat kiezen, dus als je de mogelijkheid hebt, neem de tijd. Je studiekeuze is een belangrijke keuze waar je stress zoveel als mogelijk moet voorkomen. En ook al weet je misschien niet precies wat je keuze je allemaal gaat brengen, hou je hoofd koel. Dat klinkt soms makkelijk, maar als je goed nadenkt over wat je belangrijk vindt, trouw blijft aan jezelf, dan ben jij heel goed in staat om de keuze te gaan maken.