arrow_drop_up arrow_drop_down
Tussenjaar

Studiekeuze: Misschien wil je een tussenjaar doen.


De reden om een tussenjaar te willen doen, kan per persoon heel erg verschillend zijn. Als je nadenkt over een tussenjaar gaan doen, zijn er een aantal dingen waar je goed over na moet denken. We zetten ze hier voor je op een rijtje.

 

Waarom zou je je studiekeuze uitstellen?

Als het tussenjaar voor jou een optie is, sta dan eerst stil waarom je dit eigenlijk wil. Misschien heb je even helemaal geen zin meer om in de schoolbanken te zitten. Je hebt je zinnen gezet op een mooi avontuur in het buitenland. Of je wil gewoon even een buffer opbouwen en gaat lekker aan het werk. Wat je reden ook is, bedenk dat je na je tussenjaar waarschijnlijk wil gaan studeren. Zeker als je nog twijfel voelt over je studiekeuze, hou er dan rekening mee dat je de tijd neemt voor dit keuzeproces.

 

Maak een plan om afstel van je studiekeuze te voorkomen

Het klinkt natuurlijk fantastisch, een jaartje niets, geen school, lekker doen waar je zin in hebt! Nou, dat kan het ook zeker zijn! Maar voordat je de keuze maakt om het ook daadwerkelijk te gaan doen, maak een plan! Wat het klinkt heel gek, maar een jaar is zomaar weer voorbij. En het is super jammer als je er niet de dingen hebt kunnen doen die je juist wilde in dat jaar. Ga er dus met mensen over in gesprek, wat zijn handige keuzes? Eerst geld verdienen en dan naar het buitenland? Of in Nederland blijven en je inzetten als vrijwilliger? Of juist de tijd nemen om bezig te gaan met je studiekeuze, snuffelstages gaan lopen en je oriënteren op een baan of studie? Allemaal mogelijkheden, dus zet alles voor jezelf op een rijtje en je kunt je plannen gaan uitvoeren!

 

De opties van een tussenjaar

In dit stuk lees je verschillende mogelijkheden en opties. Op het internet zijn ook veel bronnen te vinden met goede informatie. Globaal kun je de volgende indeling maken van wat de mogelijkheden zijn.

1. Bezig met je studiekeuze. 

Misschien twijfel je, of heb je nog geen enkel idee van welke studie je wilt gaan doen. Dan is het goed om hier ruim de tijd voor te nemen in je tussenjaar.

2. Persoonlijke ontwikkeling. 

Op welk terrein je je ook wilt ontwikkelen, besteed je tijd goed. Op reis gaan is al een prachtige ervaring, maar misschien wil je je ook wel op andere terreinen ontwikkelen. Zo kun je je voorbereiden op ondernemen, zodat je tijdens je studie een mooie manier hebt om geld te verdienen naast je studie. Ook kun je er voor kiezen om juist cursussen te gaan doen die op school niet werden aangeboden.

3. De boel de boel laten. 

Je bent wel even klaar met school en al die dingen, je weet al wat je wilt gaan studeren en je continu ontwikkelen hoeft ook niet. Een jaartje lekker niets. Dit kan een hele mooie tijd lijken, maar bereid je ook hier gewoon op voor. Want na een jaar ga je als het goed is gewoon weer de schoolbanken in, dus hou hier rekening mee.