arrow_drop_up arrow_drop_down
Tips opendagbezoek

Studiekeuze en open dagen. 4 tips!


Als je in het hele keuzeproces een aantal studies en/of opleidingen hebt gevonden is het tijd om open dagen te gaan bezoeken. Open dagen kunnen je helpen bij het vormen van een beeld bij verschillende facetten van het gaan studeren bij een bepaalde hogeschool of universiteit. Daarom zetten we een aantal tips voor je op een rijtje.


Tip 1: Check het programma van de open dag van jouw studie(s)

Check het programma van de open dag. Klinkt vrij logisch, maar lang niet iedereen doet dit, ook een beetje afhankelijk van hoe je in elkaar zit en je keuzes maakt. Het voordeel van alles even checken, is dat je bijvoorbeeld ziet of je je voor bepaalde onderdelen apart moet inschrijven. Check je niet van te voren, mis je deze onderdelen, terwijl die misschien juist belangrijk zijn in jouw keuzeproces.


Tip 2: Check de reis die je straks dagelijks gaat maken als je voor deze studie kiest

Plan je reis en ga er heen op de manier zoals je dat straks ook zou doen. Heb je een eigen auto en wil je op die manier naar college toe, doet dit dan ook tijdens de open dag. Je maakt meteen mee of dit te doen is. Zelfde geldt voor als je in dezelfde stad gaat studeren als waar je al woont, of als je juist 1,5 uur in de trein moet zitten en nog een stuk moet lopen. Ergens in je keuzeproces ga je deze ervaringen mee wegen, dus handig als je je er bewust van bent. 


Tip 3: Bedenk zoveel mogelijk vragen die horen bij jouw studiekeuze

Bedenk zoveel mogelijk vragen die voor jou, in jouw situatie, relevant zijn. 

Hier kun je dus denken aan alles wat met studie en studeren te maken heeft. Het geeft je ook meteen een beeld bij wie je eigenlijk allemaal wilt spreken die dag. Mocht je het lastig vinden je eigen vragen te bedenken, er zijn op internet verschillende lijstjes te vinden, zoals hier.


Tip 4: Schrijf je ervaringen van iedere studie of open dag op

Schrijf je ervaringen op. Of leg ze in ieder geval vast. Zeker als je meerdere open dagen bezoekt, kun je dingen makkelijk vergeten, of verkeerd opslaan in je geheugen. Misschien komt deze je bekent voor: Je dacht dat iets zus was, maar in het echt bleek het zo te zijn……. Het overkomt de besten, maar het is natuurlijk veel fijner als je dit weet te voorkomen. En het maakt niet uit als je niet zo’n schrijver bent, met foto’s en video’s kom je natuurlijk ook een heel eind.  


Hier vind je een overzicht van alle open dagen.


Studeren en ondernemen is prachtig! En voorbereiden op ondernemen is heel belangrijk. Let ook op je schrijfvaardigheden.