arrow_drop_up arrow_drop_down
Studiekeuze: urgent en belangrijk?

Studiekeuze en twee belangrijke woorden

Urgent en belangrijk. Twee woorden die misschien op elkaar lijken, maar die zeker niet hetzelfde betekenen. President Eisenhower (en later Stephen Covey) heeft deze termen gebruikt om in een matrix duidelijk te maken hoe je prioriteiten stelt. En deze manier van denken is heel bruikbaar wanneer jij je oriënteert op een studiekeuze. In dit artikel leggen we uit hoe je daar je voordeel mee kunt doen.

Urgent en studiekeuze

Wanneer iets urgent is, dan is er haast bij. Het moet snel afgehandeld worden, er zit een deadline op. Maar dat er haast bij is, zegt niets over hoe belangrijk het is. Ook met relatief onbenullige dingen kun je veel haast hebben. Stel je voor: de luiers van je baby zijn op en het is bijna sluitingstijd. Dan voel je vast de urgentie om snel naar de winkel te gaan. Maar als je het van een afstand beschouwt dan is die situatie (in jouw leven) niet een groot probleem. 


Belangrijk en studiekeuze

Iets kan ook van zichzelf erg belangrijk zijn, maar toch niet direct urgent zijn. Of nog niet urgent zijn. Denk aan studiekeuze; als je daar op tijd over nadenkt, zul je constateren dat dit een belangrijke vraag is, maar dat je er de tijd voor hebt om het goede antwoord te vinden. 


Wanneer je dit in een matrix zet, ziet dat er zo uit:


Urgentie en studiekeuze

De categorie ‘urgent en belangrijk’ wil je het liefst vermijden. Alles in deze categorie is belangrijk, en heeft dus tijd en aandacht nodig om weloverwogen aan te pakken of een keuze over te maken. En dat is precies wat niet goed mogelijk is bij een urgente vraag. Dat vraagt om direct beslissen en snel handelen. Ook aan de categorieën die ‘niet belangrijk’ zijn, wil je niet teveel tijd besteden. Gewoon omdat het niet zo belangrijk is ;)


Bij voorkeur besteed je jouw tijd aan belangrijke dingen, vóórdat deze urgent worden. De categorie ‘belangrijk en niet urgent’ dus. Dan focus je op wat belangrijk is, en tegelijkertijd heb je nog voldoende tijd en ruimte om een goede afweging te maken.


Dit geldt zeker voor studiekeuze. Te lang wachten met oriënteren of voorbereiden kan er voor zorgen dat jouw studiekeuze in de categorie ‘urgent en belangrijk’ terecht komt. En als dat het geval is, dan ontstaat keuzestress. En van stress ga je beroerder kiezen

Voorkom stress bij studiekeuze

Je weet jaren van tevoren dat je een studiekeuze moet gaan maken. En dat betekent dat je veel voorbereidingstijd hebt. Het is verstandig om al vroeg ‘losjes’ te beginnen met die oriëntatie. Door je hardop af te vragen welke studies je leuk vindt. En door daar met je ouders over te praten. Zo kom je er waarschijnlijk in vroeg stadium achter of deze keuze voor jou makkelijk of lastig gaat worden. Want wanneer je op tijd weet dat je één specifieke richting ambieert, dan weet je dat jouw keuze vrij eenvoudig gaat zijn. En andersom: als je er op tijd achterkomt dat je eigenlijk geen flauw idee hebt, dan kun je de tijd die je nog hebt goed gebruiken om tijdig en zelfverzekerd te kunnen kiezen.