arrow_drop_up arrow_drop_down
verschil tussen hogescholen

Studiekeuze: Kijk naar de verschillen tussen hogescholen

Om rekening mee te houden tijdens je studiekeuze 

Een studie is een studie, toch? De namen van twee opleidingen kunnen hetzelfde zijn, en toch kan er behoorlijk verschil zitten tussen Hogescholen. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten wanneer je twijfelt tussen hogescholen. 


Locatie van de studie of opleiding

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende verschil. De stad waar je de hogeschool vindt. Uit onderzoek blijkt dat heel veel jongeren kiezen voor een stad dichtbij. Aan de ene kant is dat logisch, want ver reizen doe je niet voor de lol. Maar de impact van die keuze gaat toch wat verder dan alleen reistijd.


Kwaliteit van de opleidingen

Op papier voldoen opleidingen in Nederland aan dezelfde kwaliteitseisen. Ieder opleiding wordt elke 6 jaar getoetst op diverse criteria, en de onderwijsinspectie houdt weer toezicht op dit accreditatiestelsel. In de basis hoef jij je dus geen zorgen te maken over het kiezen van een ‘slechte’ opleiding. Maar er is wel degelijk verschil. Je kunt een goede indruk krijgen van de verschillen door bijvoorbeeld de keuzegids te gebruiken. Kijk voor meer info op keuzegids.nl  


Dezelfde studie, andere varianten

Een studie kan in verschillende vormen aangeboden worden; voltijd, deeltijd of bijvoorbeeld duaal. Dit aanbod verschilt per opleider, dus als je nog twijfelt over de vorm dan is het raadzaam om goed te kijken naar het aanbod. Ook kunnen de stagemogelijkheden of -verplichtingen verschillen. Eindtermen van een studie staat dan wel vast, de route er naartoe kan verschillen per hogeschool. Dat geldt dus ook voor de boeken en de (keuze)vakken. 


Extra mogelijkheden om af te wegen tijdens je studiekeuze

Naast deze min of meer logische verschillen hebben hogescholen hun eigen aanbod aan ‘extra’ mogelijkheden. Denk aan de mogelijkheid om een deel van je studie in het buitenland te doen, extracurriculaire activiteiten, verschillende studieverenigingen etcetera. Als je iets bijzonders wilt doen tijdens je studie dan kan het dus zeker de moeite waard zijn om je vooraf te verdiepen in de mogelijkheden.


Zoals je ziet zijn er dus meerdere dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de hogeschool waar je wilt studeren. Niet iedereen vindt dat belangrijk. Maar bij twijfel kan het dus helpen om je net even wat meer te verdiepen in deze mogelijke verschillen.