arrow_drop_up arrow_drop_down
Studiekeuzestress

Heb je last van stress tijdens je studiekeuze?


Je staat op het punt om een studiekeuze te gaan maken en je wil stress voorkomen. Of vervelender, je begint al aardig wat stress te ervaren bij je studiekeuze. Het stomme aan stress is dat het er voor zorgt dat je beroerder gaat kiezen. In dit artikel zetten we een aantal tips op een rijtje hoe je stress voorkomt of kunt verminderen.


Start op tijd met je studiekeuze

Het klinkt misschien wat overdreven, maar het beste kun je beginnen in je pre-examenjaar. In je examenjaar heb je namelijk nog genoeg andere dingen te doen, bijvoorbeeld je diploma ‘even’ halen. Hoe meer stress je gaat ervaren bij de keuze, hoe groter de kans dat je een minder goede keuze zult maken. 


Check jezelf regelmatig tijdens het proces van studiekeuze

Het eerste wat je kunt doen, is voor jezelf nagaan waar je bent in het keuzeproces. Vervolgens kun je kijken naar je keuzestijl. Heb je deze dingen op een rijtje, dan ga je aan de slag met je interesses. Hoe eerder je begonnen bent, hoe meer tijd je over hebt om te dromen van de perfecte studie. En juist er over dromen, kan je helpen bij wat je echt wilt.


Twijfel tijdens je studiekeuze is niet erg

Twijfel kan in verschillende dingen zitten. Twijfel over jezelf, of twijfel over je keuze? Besef je dat twijfel niet erg is. Het hoort bij het leven. Er zijn zoveel studies en opleidingen waar je uit kunt kiezen, niet gek dus dat de twijfel af en toe toeslaat. Het helpt vaak om er af en toe eens met iemand over te praten.


N=1, dus check de aannames die je doet over je studiekeuze

We hebben vaak een beeld bij een bepaald beroep of studie. De kans is groot dat dit beeld is ontstaan uit maar een enkele ervaring of gesprek. Je kent een buurman die…. of je oom of tante heeft…… Besef je dat dit dus niet heel betrouwbaar is of hoeft te zijn. Ga dus vooral met veel mensen in gesprek die iets doen wat jou leuk lijkt, bezoek open dagen en doe zoveel mogelijk ervaring op. Op deze manier zijn je aannames veel betrouwbaarder. 


Relativeer tijdens het hele proces van je studiekeuze

De keuze voor een studie is een belangrijke keuze, maar het hoeft niet perse een keuze voor het leven te zijn. Sterker nog, tegenwoordig is het vaak niet eens meer mogelijk. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan zo snel en nieuwe banen schieten als paddestoelen uit de grond. De kans is dus groot dat de baan die je straks krijgt, op het moment van je studiekeuze nog niet eens bestaat!