arrow_drop_up arrow_drop_down
Je studiekeuze uitstellen

Wanneer kun je je studiekeuze beter uitstellen?


Er zijn situaties denkbaar waarin je jouw studiekeuze beter even uitstelt. Want uitstel kan ook een duidelijk - en verstandige - keuze zijn! In dit artikel staan we stil bij de redenen om niet te kiezen voor een studie. 


Zelfkennis en ervaring zijn belangrijk tijdens je studiekeuze

Veel hulp bij studiekeuze gaat, net als ons online studiekeuzetraject, onder andere over jezelf kennen, weten wat voor jou belangrijk én haalbaar is, en dat vertalen naar mogelijke studies. Hulp en structuur kan veel betekenen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. En het kan zo zijn dat het je nog aan de zelfkennis en ervaring ontbreekt om in te kunnen schatten wat bij je past. Als dat zo is dan merk je dat waarschijnlijk wel. Er ontbreekt dan een bruikbaar referentiekader wanneer je nadenkt over wat je wilt of kunt. Het is de moeite waard om niet te snel op te geven, en wel serieus bij jezelf na te gaan waar het ‘niet weten’ vandaan komt. Dat voelt vaak anders dan twijfel; je hebt in zo’n situatie gewoon geen idee wat je zou willen. 

In zo’n situatie toch een studie kiezen is gokken. het kan zijn je goed gokt, maar de kans is vrij groot dat je niet de juiste studie kiest. 


Persoonlijke omstandigheden die je mee moet wegen tijdens je studiekeuze

Een andere reden om studeren uit te stellen kan gelegen zijn in persoonlijke omstandigheden. Dat kan van alles zijn; bijvoorbeeld problemen thuis, psychische moeilijkheden, een ongeplande zwangerschap of een ernstige ziekte. Zo zijn er situaties denkbaar waarbij je beter kiest voor jezelf, en de studie iets later begint. Wanneer je te maken hebt met lastige persoonlijke omstandigheden, ga dan goed bij jezelf en je omgeving te rade of je er verstandig aan doet om te starten met een studie. Iets later starten kan de kans op succes misschien wel vergroten.


Leeftijd en studiekeuze

Dit lijkt wat op het eerste punt, maar leeftijd kan ook op zich meespelen bij het uitstellen van een studie. Vaak is dit het geval wanneer je voor je studie op jezelf moet wonen. Dat kan nog niet lekker voelen. Als je een vroege leerling bent en voor je studie toevallig naar de andere kant van Nederland moet, dan is een tussenjaar of even werken misschien helemaal geen gek idee. Als je jong bent, kan een jaar ontwikkeling een behoorlijk verschil maken. Wanneer je denk te ‘moeten’ gaan studeren, bestaat de kans dat jij je helemaal niet thuis voelt in je nieuwe omgeving. Die stap moet passen bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Dus voel jij je nog wat aan de jonge kant om zelfstandig te gaan wonen? Bedenk dan dat iets later beginnen een hele slimme aanpak kan zijn.


Er kunnen meer redenen zijn om een studie uit te stellen. Het is belangrijk dat je, voor je een keuze maakt, goed naar jezelf luistert en probeert af te wegen voor wie jij een keuze aan het maken bent. Wanneer dat vooral voor anderen is, of omdat je denkt dat het nou eenmaal zo hoort, sta dan eens stil bij bovenstaande. Een jaartje later starten klinkt misschien niet ideaal. Maar die bewuste keuze is veel beter dan tussentijds stoppen.