arrow_drop_up arrow_drop_down
Verschillen tussen HBO en WO

Studiekeuze: Het verschil tussen HBO of WO.


In het hele keuzeproces rond je studiekeuze zijn er een hoop verschillende keuzes te maken. Bijvoorbeeld: Ga je naar het HBO of WO. Welke onderwijsvorm past het best bij jou? De manier hoe onderwijs gegeven wordt, kan per onderwijsinstelling behoorlijk verschillen. Een WO-studie die heel schools is en een HBO-studie waar verwacht wordt dat je heel zelfstandig bent. Toch zijn er wel een aantal dingen die gewoon bij het HBO horen en andere bij het WO. In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

 

Studiekeuze en het HBO

De naam zegt het al, een HBO-opleiding is beroepsgericht. Vaak wordt je opgeleid met een heel duidelijk beroepsbeeld. Het is duidelijk wat voor baan je na je studie kunt doen. Hierdoor kun je makkelijk een beeld krijgen bij de baankansen die horen bij deze opleiding. Je bent vaak praktijkgericht bezig met opdrachten, dus je past de theorie meteen toe in de praktijk. Je gaat sowieso stage lopen en krijgt zo ook echt een beter beeld op de arbeidsmarkt na je studie. Vaak is de opleiding competentiegericht, en zul je veel opdrachten in groepen maken.

 

Studiekeuze en het WO

In plaats van heel beroepsgericht, ben je hier veel meer wetenschappelijk gericht. De opdrachten zijn vaak abstracter en zul je eerder onderzoek doen in de richting die hoort bij de opleiding. Het beroepsbeeld en baankansen zijn minder duidelijk, het gaat veel meer dat je op een bepaald soort manier leert denken. Vaak zijn er wel mogelijkheden tot stagelopen, maar is vaak geen verplichting. In het algemeen kun je zeggen dat wat betreft de arbeidsmarkt je wordt opgeleid voor de hogere functies, denk aan leidinggeven en veel verantwoordelijkheid.

 

Op welk niveau wil je studeren?

Gemiddeld genomen zul je op een universiteit wat harder moeten studeren dan op een hogeschool. Dat heeft te maken met de aard van het onderwijs en het veronderstelde werk- en denkniveau van de studenten. Wetenschappelijk onderwijs is niet volledig gericht op toepassing in de praktijk, maar ook op kennis en onderzoek. Concreet betekent dit dat je op een universiteit meer kennis te verstouwen hebt dan op een hogeschool. De focus op uitvoering is dan juist weer wat minder op een universiteit; stages, (samen)werkopdrachten en praktijkopdrachten kom je meer tegen op een hogeschool.


Welk beroep hoort bij welke studiekeuze?
Hoewel in veel werkvelden het verschil in carrièremogelijkheden tussen mensen met een HBO-of Wo-opleiding beperkt is, is het wel aanwezig. Met een WO-achtergrond kom je eerder in bestuurs- en beleidsfuncties terecht. En natuurlijk past onderzoek ook uitstekend bij een universitaire achtergrond. Met een HBO-diploma krijg je sneller een baan die wat praktischer of uitvoerend van aard is.


Studiekeuze en studiebelasting

Studiebelasting kan behoorlijk verschillen tussen studies. Dat geldt niet alleen tussen HBO en WO; ook tussen verschillende WO-studies en tussen verschillende HBO-studies kan de belasting nogal anders zijn. Wanneer je daar informatie over krijgt, bedenk je dan dat dit altijd gemiddelden zijn. Je weet van jezelf waarschijnlijk wel of je snel leert of meestal wat meer tijd nodig hebt, dus houd daar rekening mee bij het inschatten van de studiebelasting.


Zelfstandigheid

Wat je ook gaat doen: je bent zelf verantwoordelijk voor het werk en de voorbereiding die nodig zijn om een succes van je studie te maken. Maar op de ene plek word je net wat meer geholpen dan op de andere; op een HBO-opleiding kun je wat meer persoonlijke aandacht en begeleiding verwachten dan op het WO. Ook de aard van de opdrachten die je doet en de terugkoppeling geeft wat meer handvatten dan op het WO. 


Misvattingen 

Belangrijk om bij stil te staan in je keuzeproces, is dat als je VWO hebt gedaan, je niet perse naar het WO hoeft te gaan. Een HBO-studie kan bijvoorbeeld veel beter bij je karakter en persoonlijkheid passen. Als je HAVO hebt gedaan, is het vaak ook mogelijk om met wat extra voorbereiding, door te stromen naar het WO. Het is dus goed om te kijken naar wie je bent en wat bij jou past. 

Ook kunnen de algemene beschrijvingen van HBO en WO per onderwijsinstelling heel erg verschillen. Bezoek dus open dagen. Op deze manier heb je ook echt wat te kiezen. Ga op zoek naar de opleiding die ook echt bij je past. 


Bovenstaande geldt in het algemeen, maar per studie en instelling zal dit verschillen. Als je twijfelt tussen een HBO- of een WO-opleiding dan kan dit je helpen in je oriëntatie.