arrow_drop_up arrow_drop_down
Keuzeproces

Studiekeuze: Waar zit je in het keuzeproces?

Een ander stukje van de puzzel van je studiekeuze, is begrijpen waar in het keuzeproces je ongeveer zit. Samen met je keuzestijl, de manier hoe je kiest, kan dit een goed beeld geven van de volgende stappen die je kunt gaan zetten. Want op het moment dat je eigenlijk nog helemaal geen idee hebt van alle mogelijkheden, heeft het waarschijnlijk nog niet veel zin om, bijvoorbeeld, open dagen te bezoeken.


Er zijn verschillende fases bij studiekeuze

Wat betreft de verschillende fases bij studiekeuze of beroepsoriëntatie gaan we hier voor het gemak uit van 6 verschillende fases. Dit is gebaseerd op de theorieën van Taborsky. Wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat dit theorie is, de praktijk kan er anders uit zien. We benoemen het omdat het voor sommige studiekiezers houvast kan geven en je op deze manier beter snapt wat de logische volgende stap kan zijn in je studiekeuzeproces.


Fase 1. Je snapt dat je een studie moet kiezen

Dat klinkt een beetje flauw, maar als je in het begin zit van havo 4, dan heb je gevoelsmatig nog genoeg tijd om de keuze voor je uit te schuiven. Bedenk wel, hoe minder tijd je hebt, hoe meer stress je krijgt, hoe beroerder je waarschijnlijk gaat kiezen.


Fase 2. Je snapt dat bij het maken van een studiekeuze onderzekerheid hoort

Dat klinkt misschien wat zweverig, maar een studiekeuze is een belangrijke keuze en je kunt niet meteen alle consequenties overzien van jouw keuze, dus dit kan onzekerheid met zich mee brengen. Bedenk dan dat dit niet erg is, dit hoort er gewoon bij!


Fase 3. Je gaat op onderzoek uit. Welke studies zijn er?

Wat is er allemaal te krijgen en wat past een beetje bij mij?


Fase 4. Je kunt studies gaan vergelijken

Je weet een beetje, of juist heel goed, wat je kunt of wilt en weet wat de opties zijn, dus je kunt alles met elkaar gaan vergelijken.


Fase 5. Je maakt een studiekeuze

Voor sommigen is het een aanwijsbaar moment, voor de ander iets waar je langzaam naar toe groeit. Maar als je je keuze hebt gemaakt, wil je er waarschijnlijk ook naar gaan handelen, je krijgt er energie van, je wilt er over vertellen. Zo groeit er iets moois.


Fase 6. Na je studiekeuze ga je aan de slag

Klinkt een beetje als een open deur, maar nadat je een keuze hebt gemaakt, moet je misschien nog wel allerlei zaken gaan regelen om ook echt te kunnen gaan studeren. Maar omdat je achter je keuze staat, ga je hier mee lekker aan de slag.


Nu je de fases op een rijtje hebt, snap je waarschijnlijk ook wel dat deze fases niet altijd heel duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Ze lopen soms in elkaar over, je gaat toch even terug naar de vorige fase, of de ene fase duurt een eeuwigheid en de volgende is zo voorbij. Hopelijk geeft het een beetje houvast te weten dat deze fases er zijn zodat jij weer een stapje dichter bij bent bij het maken van de juiste studiekeuze! In dit uitgebreide artikel schreven we meer over de fasen in het keuzeproces.