arrow_drop_up arrow_drop_down
checklist verkeerde studiekeuze

Praktische tips na een verkeerde studiekeuze, de checklist.


Zoals we al schreven in het artikel over de verkeerde studiekeuze, het is super kut om er achter te komen, maar als je een ding niet moet doen, dan is het nu je kop in het zand steken. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe je in elkaar zit en wat je coping mechanismen zijn, maar……. met nu niets doen maak je de schade onnodig groot. Dus ons advies: Blijf in beweging. Hierbij een paar dingen die je sowieso moet gaan doen.


De tips bij een verkeerde studiekeuze

En het is allemaal een beetje financieel van aard, maar dat heeft ook te maken met het huidige beleid van de overheid, maar hier gaan we.

  1. Stop je OV(-product). Super lekker dat reizen, maar als je stopt met je studie is het belangrijk om je studenten ov te stoppen. Kosten kunnen oplopen tot €150,- per maand.
  2. Schrijf je uit voor je studie. Dit kan via studielink, maar check het ook even bij je eigen opleiding. 
  3. Geef je uitschrijving door aan DUO en zet je stufi stop. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten heel snel oplopen.
  4. Wat altijd goed is, check bij je opleiding of je recht hebt op bepaalde regelingen. Dit kan je bijvoorbeeld opleveren dat je collegegeld kunt terugkrijgen. Dit is lang niet altijd het geval, maar niet geschoten is altijd mis.

Maak plannen na een verkeerde studiekeuze

Nog een ding. Nu je er voor gezorgd hebt dat de financiële schade niet te veel oploopt, is het tijd om plannen te gaan maken. Want nu je niet meer studeert, wat ga je doen?

Er zijn natuurlijk een heleboel opties, werken, reizen, coaches of lekker helemaal niets, maar belangrijk is om de volgende vraag te beantwoorden: Ga ik weer aan een andere studie beginnen of niet?


Wat het antwoord ook is, we helpen je graag, bijvoorbeeld met ons online studiekeuzetraject.