arrow_drop_up arrow_drop_down
Verkeerde studie gekozen

Je denkt dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

Heb je een verkeerde studiekeuze gemaakt?

Je denkt dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, maar je weet het niet zeker? Herken je dat? Je bent afgelopen jaar begonnen aan de studie van jouw keuze en het leek allemaal zo mooi, maar nu je een tijdje bezig bent, begint de twijfel toe te nemen. Zit ik hier wel op mijn plek? Het allereerste wat je je dan moet bedenken, is dat je in goed gezelschap bent. Dat klinkt een beetje flauw, maar 30% van de eerstejaars studenten heeft de verkeerde keuze gemaakt. Dus in een klas met 30 studenten, zou je er in ieder geval 10 moeten kunnen vinden die verkeerd zitten.


Hoe kom je er achter dat je een verkeerde studiekeuze hebt gemaakt?

Los van alle oorzaken, het is misschien goed om eerst even te kijken naar hoe je erachter kunt komen dat je verkeerd gekozen hebt. En laten we dat vooral praktisch houden.

Maak eens een lijstje met de leukste dingen in je leven, op dit moment. Staat je studie daarin?

Volgende punt, bij iedere studie leer je dingen en vaardigheden. Heb je het idee dat je dingen leert? Hoe gaat dit je af? Is het te doen, of ben je bang dat het je niet gaat lukken?

Afhankelijk van hoe lang je al bezig bent, maar vergelijk je motivatie nu eens met je motivatie aan het begin, toen je net begon. Is er een (groot)verschil?


Krijg weer grip op jouw studiekeuze!

Door al deze vragen te beantwoorden krijg je waarschijnlijk wel een beetje grip op de vraag of je verkeerd gekozen hebt. En wat nu als je dus verkeerd gekozen hebt? Dan hebben we een heel belangrijk advies voor je. 

Beperk de schade. Wat we aan het begin al zeiden, er zijn veel meer studenten in hetzelfde schuitje. Maar waar er een heel groot verschil zit, is de manier hoe je hier mee omgaat. Want steek je je kop in het zand? Dan is de kans heel groot, dat je de schade onnodig groot maakt. Hoe beperk je de schade? Kom in actie. Blijf niet zitten. Heb je echt geen idee wat je moet? Loop dan deze checklist eens bij langs. Hier staan alle praktische zaken op die er voor zorgen dat jij in beweging blijft na een verkeerde studiekeuze.