arrow_drop_up arrow_drop_down
hulplijnen bij studiekeuze

Welke hulplijnen kun je gebruiken bij je studiekeuze?

Het kiezen van de juiste studie is een proces, en bestaat dus uit veel meer dan alleen het keuzemoment. Een belangrijk deel van dat proces gaat over het kennen van jezelf, jouw voorkeuren en je sterke en minder sterke kanten. En in dit keuzeproces kun je ook een aantal hulplijnen gebruiken. In dit artikel lichten we toe wat je kunt doen om je te laten helpen bij het maken van de juiste studiekeuze.


Je ouders kunnen je helpen bij je studiekeuze

Voor de meeste jongeren zijn ouders of verzorgers de belangrijkste personen om te helpen bij studiekeuze. En dat is niet zo gek; je ouders kennen je al je hele leven, en kunnen vaak behoorlijk inschatten wat bij je past. Het is daarom nuttig om niet alleen met je ouders te praten over de mogelijk studies, maar ook over hoe zij jou zien. Over waarom zij bepaalde dingen wel of niet goed vinden passen. En vraag ze ook naar hun kijk op een studie of een beroepsgroep. Ouders weten ook niet alles, dus het kan best zijn dat het beeld dat ze hebben niet (meer) klopt of eenzijdig is. 


Meer weten over je studiekeuze? Vraag (oud) studenten

Heel veel mensen hebben in dezelfde situatie gezeten en uiteindelijk ook een studiekeuze kunnen maken. Je kunt leren van deze ervaringen, dus kijk eens rond in je omgeving of je via-via in gesprek kunt komen met iemand die al een studiekeuze gemaakt heeft. Hij of zij zal jouw twijfel of onzekerheid zeker herkennen, en zo’n gesprek kan waardevolle inichten opleveren.


Studiekeuzetesten

We schreven er al meerdere artikelen over, een studiekeuzetest kan een goed hulpmiddel zijn om er achter te komen wat bij jou past. Verdiep je er van tevoren wel goed in, want niet alles is even bruikbaar. Vooral als je niet weet waar je moet beginnen kan dit je op weg helpen.


Studieboeken kunnen ook helpen bij studiekeuze

De literatuurlijst van een studie kan je een beeld geven van de stof die hoort bij de studie. Daarmee krijg je dus een indruk van de inhoud. Pas hier een beetje mee op, want een studie bestaat natuurlijk uit veel meer dan studieboeken. 


Een kijkje nemen bij een hoorcollege

Als je de gelegenheid hebt - of maakt ;) - kun je deelnemen aan een hoorcollege dat hoort bij een studie waar jij over nadenkt. Dat is natuurlijk behoorlijk tijdrovend, maar het zorgt wel voor een unieke inkijk in jouw mogelijke studie. 


Natuurlijk kun je nog veel meer doen om je juiste keuze te maken. Deze tips helpen je alvast op weg!