arrow_drop_up arrow_drop_down
De studiekeuzetest

De studiekeuzetest.

Opzoek naar de studie die bij je past

Als je opzoek bent naar de studie die bij je past, is het logisch dat je ook bij de studiekeuzetest terecht komt. Een mooie tool om je te oriënteren op wat er eigenlijk allemaal te koop is op het gebied van studies en opleidingen. Omdat er meer dan 1200 studies zijn en meer dan 3000 opleidingen heb je kans dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. 


Tijdens je studiekeuze kom je van alles tegen

Belangrijk is dan ook dat je weet waar in jouw keuzeproces je bent als je aan de slag wilt met een studiekeuzetest. Het kiezen van een studie is een proces, vergelijk het maar met een reis.

Je komt onderweg van alles tegen. Een van de dingen die je onderweg kunt doen, is een studiekeuzetest. Objectieve informatie gebruiken om te zien wat bij jou zou kunnen passen. 

En dan kom je er ook achter dat er nog al wat te kiezen valt. Wil je een bachelor doen? Of toch liever een master? Voltijd, deeltijd, duaal? Wat kun je eigenlijk allemaal met je gekozen profiel? Allemaal belangrijke informatie om rustig op een rijtje te zetten. In dit artikel zetten we een aantal studiekeuzetesten op een rijtje.


Vertrouw niet alleen op een studiekeuzetest

Maar wel belangrijk om je te beseffen dat voor je studiekeuze veel meer informatie nodig is dan alleen een studiekeuzetest. Het is een van de dingen die je kunt doen, maar niet het enige. Ook afhankelijk welke studiekeuzetest je doet, de meeste testen nemen weinig tot geen informatie mee in de afweging van wie je echt bent. Een studiekeuze bestaat dus uit meer dan alleen objectieve informatie over de mogelijkheden. Het is fijn om te weten, belangrijk om mee te wegen, maar besteed vooral ook veel aandacht het in kaart brengen wie je bent, wat weet je over jezelf. 


Wat je nog meer kunt meewegen tijdens je studiekeuze

Daarom is het goed om na te denken over je motivatie, welke doelen heb en wie inspireren jouw bijvoorbeeld. Denk ook aan je houding, je zelfbeeld, wat denk je namelijk te kunnen. Wat zijn je omstandigheden? Belangrijk om tijdens het proces hier ook aandacht aan te geven, want wat helpt jouw in je omgeving en wat werkt juist belemmerend? Zo zie je maar dat je onderweg in het maken van je keuze een heleboel dingen in kaart kunt brengen om uiteindelijk te komen tot jouw studiekeuze.