arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat zegt de uitkomst van een studiekeuzetest?

Wat zegt de uitkomst van een studiekeuzetest?


Een studiekeuzetest doen is waarschijnlijk de bekendste manier om erachter te komen welke studie goed bij je past. Dat kan heel goed werken. En er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden bij het interpreteren van de uitkomsten. 


Wat je moet weten tijdens je studiekeuze

Een studiekeuzevragenlijst werkt vrij eenvoudig. Op basis van onderzoek wordt samenhang geconcludeerd tussen bepaalde factoren. Bij voorbeeld tussen ‘graag met je handen werken’ en ‘interesse in techniek’. Deze samenhang en een aantal waarschijnlijkheden worden vertaald naar rekenregels. Als je 3xa antwoordt en 2xb dan past interessegebied X beter bij jou dan interessegebied Y. Dit is een versimpelde weergave, maar de essentie is voor deze testen steeds hetzelfde. Het is goed om je te realiseren dat de uitkomsten volledig gebaseerd zijn op jouw input. Er is geen black box met info waar jij geen weet van hebt. Dit betekent natuurlijk niet dat zo’n test zinloos is. Het kan je flink helpen om de puzzelstukjes op de juiste plek te krijgen.   


Hou in je achterhoofd tijdens je studiekeuze: Je bent uniek!

Een test kan helpen inzicht geven in wat zou kunnen passen bij jouw interesses, persoonlijkheid en voorkeuren. Maar dit hoeft helemaal niet op jou van toepassing te zijn. Er zijn mensen die na een studie filosofie een klusbedrijf begonnen en daar heel gelukkig mee zijn. Met andere woorden: wat voor veel mensen logisch is, hoeft voor jou niet te gelden. Jij bent uniek. En daar kunnen dus ook unieke combinaties van interesses en voorkeuren bij horen. Het kan dus ook zo zijn dat jij je niet herkent in de uitkomsten van een test. Dat betekent niet dat de test ‘verkeerd’ is. Het betekent ook niet dat jij iets verkeerd hebt ingevuld. Het maakt alleen maar duidelijk dat jij uniek bent en misschien andere voorkeuren hebt dan de test suggereert. En ook in dat geval kun je iets met de resultaten. Het kan de moeite zijn om stil te staan bij jouw input en de uitkomsten; waar komt dat vandaan? En wat zegt het over je? En heb je misschien eigen ideeën over het inzetten van jouw talenten en interesses? Het kan ook nuttig zijn om scherper te krijgen wat je niet wilt; ook dat brengt je dichter bij je voorkeur. 


Wanneer je met deze bril op kijkt naar testresultaten dan heb je er het meeste aan; gebruik wat op jou van toepassing is, en negeer wat je niet herkent. En bij twijfel kan het zeker geen kwaad om de uitkomsten te bespreken met mensen die jou goed kennen.