arrow_drop_up arrow_drop_down
Na ja studiekeuze begint je studentenleven!
22 december 2020 

Na ja studiekeuze begint je studentenleven!

Na je studiekeuze begint je studentenleven. En daar kun je tijdens je studiekeuze dus al rekening mee houden. Of eigenlijk, moet je daar al rekening mee houden. Want de kans is groot dat er na je studiekeuze een heleboel gaat veranderen in je leven. Door hierover na te denken tijdens het keuzeproces, ben je veel beter voorbereid en is de kans groot dat je een vliegende start kunt maken. Wat houdt dat studentenleven eigenlijk in? En wat is voor jou belangrijk? 

Na ja studiekeuze begint je studentenleven, vragen om over na te denken

Je hebt als aankomend student nogal wat te kiezen. Maar het leuke daaraan is dat je dus ook heel erg zelf kunt gaan bepalen hoe dat leven er uit zou moeten zien. Het begint natuurlijk allemaal met welke studie ga je doen? Maar als je daar eenmaal uit bent, komen er nog een hoop andere dingen bij je nieuwe leven kijken. Ga je op kamers? En in welke stad dan? Hoe zorg je dat je financieel rond komt? Ga je bij een studentenvereniging? Wat voor bijbaan ga je doen? En hoe ga je dit allemaal combineren met studeren? Genoeg om over na te denken! er zijn verschillende boeken geschreven, bijvoorbeeld over je geldzaken als je gaat studeren.

Na ja studiekeuze begint je studentenleven, maar het tempo ligt hoog

Wat betreft je studie, het belangrijkste wat anders is dan je middelbare schoolperiode, is waarschijnlijk het tempo waarin de stof wordt aangeboden. Afhankelijk hoe je studie is ingedeeld, maar ga er vanuit dat je een onderwerp binnen een aantal maanden moet afronden. Dat betekend dat het tempo dus fors hoger zal liggen. Je zult dus voldoende tijd moeten inplannen om te studeren en je opdrachten te maken. Maak voor jezelf een reële inschatting hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.

Op kamers gaan heeft z'n voordelen

Wat betreft het op kamers gaan, daar zit een belangrijke financiële kant aan. Hier kun je ook een goede inschatting van maken van te voren. Meer achtergronden vind je hier, wat betreft de kosten. Maar als je denkt dat het financieel haalbaar is, kun je tijdens je studiekeuze er rekening mee houden. Als je op kamers kunt en wilt,  zijn er waarschijnlijk veel meer studies die je zou kunnen gaan doen dan als je thuis blijft wonen.

De studentenvereniging

Je hebt je financiën op orde, je denkt wel redelijk een inschatting te kunnen maken over hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie, dan kun je gaan kijken hoeveel tijd je overhoud. Wil je tijd besteden aan sporten? Wil je je graag aansluiten bij een vereniging? Het is natuurlijk een super mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten die allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Je bent namelijk allemaal net student geworden! 

Alleen of samen?

Ook goed om over na te denken, ga je deze avonturen alleen beleven, of ga je samen een start maken? Een hoop gespreksonderwerpen om de komende tijd met je vrienden door te nemen. Zet alles voor jezelf rustig op een rijtje en kijk naar wat je opties zijn. Want echt, het leuke is dat jezelf aan het roer gaat staan nu, je gaat zelf bepalen hoe je leven er na je studiekeuze uit gaat zien. En als je nog twijfelt tussen verschillende instellingen of plaatsen, zet alles maar eens op een rijtje voor de verschillende opties. Want, na ja studiekeuze begint je studentenleven!

Is studiekeuze echt een blok aan je been? En daardoor heb je nog helemaal geen zin in je nieuwe leven? Probeer dan onze online cursus over studiekeuze.