arrow_drop_up arrow_drop_down
In 2021 ga jij studeren. Tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze!
8 januari 2021 

In 2021 ga jij studeren. Tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze!

Dit jaar ga jij je diploma halen. Tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze! De kerstboom is de deur uit en de oliebollen zijn op. Terugkijkend,  2020 was een gek jaar. Door Corona liepen heel veel dingen anders dan gepland. Hoe dit in 2021 gaat zijn is nog even afwachten. Maar hoe dingen ook gaan lopen, iedereen is in ieder geval een stuk beter voorbereid! En dat is een goed aanknopingspunt om met jouw studiekeuze bezig te gaan. We zetten een aantal dingen voor je op een rijtje.

Tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze! Maar je hebt nog geen idee…..

Laten we er even van uitgaan dat je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt gaan studeren. En dat je er ook wel een beetje tegenop ziet om eraan te beginnen. De kans is aanwezig dat je de meeste lessen op school nog kunt volgen, maar zit je in het pre-examenjaar, dan heb je waarschijnlijk pech. Dan gaat alles nog vanuit huis. Maar in beide gevallen heb je wat betreft studiekeuze geluk! Want je hebt nog genoeg tijd! Dus een goed moment om te starten met je studiekeuze. 

Stress?

Want een van de belangrijkste dingen die je wilt voorkomen is stress. Van stress ga je namelijk niet beter kiezen. Misschien dat druk je soms kan helpen bij het afmaken van een bepaalde opdracht, maar juist als het om belangrijke keuzes gaat, is stress iets dat je beter kunt vermijden. De wetenschap heeft aangetoond dat belangrijke keuzes die je maakt met stress, vaak minder goed zijn. Dus, tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze!

Sommige stappen zullen dit jaar lastiger zijn bij je studiekeuze

Hoe dingen gaan lopen dit jaar is natuurlijk een beetje de vraag. Misschien duurt de lock-down nog wel een tijdje, waardoor sommige stappen in het keuzeproces een stuk lastiger zullen zijn. Maar wat we eerder al schreven, Hogescholen en universiteiten zijn hierop voorbereid. Online is genoeg informatie te vinden. Maar hou er dus wel rekening mee dat het misschien anders gaat lopen dan je gehoopt of gepland had. Misschien wordt de deadline voor inschrijving wel weer verlengd, dan heb je nog meer tijd, maar ga daar in eerste instantie niet vanuit. Als het niet zo is, creëer je opeens weer een stress moment!

Ga in gesprek over je studiekeuze

Je hebt dus nog tijd, je kunt rekening houden met de huidige situatie, dus er is nog geen vuiltje aan de lucht. Maar waar begin je dan? Je studiekeuze gaat bestaan uit verschillende stappen die je kunt en moet gaan nemen. Een goed begin is dus beseffen dat je niet opeens een studiekeuze maakt, maar dat je bezig bent met een proces. Maar als je dat beseft, ben je natuurlijk nog helemaal niet bezig geweest. Een goede stap is nu, om met mensen in gesprek te gaan. Mensen die je vertrouwt, je inner-circle. Maak maar eens een lijstje van mensen met wie jij de komende tijd in gesprek kunt gaan over jouw studiekeuze. Afhankelijk van waar je in het keuzeproces zit, heb je al wel ideeën of juist bepaalde vragen. Schrijf deze maar eens op, en gebruik dit als input voor de eerste gesprekken die je gaat voeren. Door dit de komende tijd regelmatig te doen, komt het proces vanzelf op gang. Tijd om aan de slag te gaan met je studiekeuze!

Twijfel je toch heel erg of ervaar je stress als je aan je studiekeuze denkt? We hebben meer geschreven over deze onderwerpen, die vind je in onze kennisbank. 

Wil je liever meteen goed aan de slag? Check dan onze volledig online cursus waarbij we je in no-time helpen bij het maken van je studiekeuze!