arrow_drop_up arrow_drop_down
Werken naast je studie
18 december 2020 

Werken naast je studie

Als student heb je het meestal niet breed. Werken naast je studie is voor de meeste studenten dan ook noodzakelijk. En zelfs wanneer het niet per se nodig is, kan werken tijdens je studententijd geen kwaad. Waar moet je op letten als je een bijbaan zoekt? In dit blog lees je er meer over.

Bittere noodzaak

Werk levert meer op dan salarisDe meeste studenten werken naast hun studie. Om precies te zijn: gemiddeld 17 uur per week, en dat levert volgens het Nibud ongeveer € 409,- per maand op. Die bijverdienste is hard nodig wanneer je op jezelf woont, omdat een groot deel van de studiefinanciering meestal op gaat aan huur en vaste lasten. En hoewel ouders vaak bijspringen, blijft werken naast je studie vaak nodig als je ook nog wilt uitgaan of leuke dingen wilt kopen. En wie wil dat nou niet? 

Het levert meer op dan geld

Werk betekent salaris. Maar dat is niet het enige dat werken naast je studie oplevert. Misschien heb je als scholier al een bijbaan gehad. Dan weet je dat het flink wennen kan zijn om mee te draaien in het werkritme. Collega's, werkafspraken, bedrijfscultuur en natuurlijk de inhoud van je werk zijn allemaal nieuw als je ergens begint. En daar kun je veel van leren. Je gaat merken waar je in de praktijk goed in bent, wat je leuk vindt en welke (werk)situaties minder goed bij je passen. En dat is handig om te weten voor je echt aan de slag gaat. 

Je kunt een voorsprong pakken

Bijna iedere bijbaan is beter dan geen bijbaan. Maar er zijn natuurlijk verschillen. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om je voor lange tijd te committeren, kun je mooie banen vinden die aansluiten bij jouw toekomstige vakgebied. Je zou niet de eerste zijn die op die manier een mooie eerste baan vindt. Je bouwt zo een netwerk op met ‘vakgenoten', en je leert al in een vroeg stadium de verbinding te maken tussen theorie en praktijk. En daarmee kom je op voorsprong ten opzichte van anderen.

Een bijbaan levert dus echt meer op dan salaris. Kijk dus goed om je heen en ga niet zomaar ergens aan de slag omdat het wat oplevert. En brutale mensen hebben de halve wereld; een open sollicitatie wordt vaak gewaardeerd en kan je zomaar die ene mooie baan opleveren! Je kunt natuurlijk ook sites als magnet.me gebruiken, rechtstreeks reageren op een vacature of gebruik maken van een intermediair of een uitzendbureau.